Maláčová: Česko je eldorádem, kde banky extrémně vydělávají. Zbořme tabu a zdaňme je!

Jana Maláčová

KOMENTÁŘ JANY MALÁČOVÉ | Pokud chceme spravedlivou společnost, musíme podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD rozbourat za desítky let prolobbované tabu o nedotknutelnosti bank. „Protože společnost, kde pár bankéřů vydělává miliardy, zatímco rodiny nebo důchodci nemají peníze na bydlení nebo léky, nejenže není spravedlivá. Je nemocná a nefunkční,“ píše Maláčová v komentáři pro INFO.CZ.

Česká ekonomika už nesprintuje, ale stále běží. Rychle, pohodlně, nezadýchává se. Růst přes dvě procenta HDP odpovídá našemu dlouhodobému potenciálu a rozhodně to není důvod k panice nebo dokonce ke krizovým plánům na „měkké přistání“. A už vůbec to není důvod k tomu, abychom začali škrtit růst životní úrovně nebo opět bezmyšlenkovitě podrývat fungování státu. Přesně to se totiž dělo s přizvukováním bankovních ekonomů při velké škrtací mánii Kalouskovy a Drábkovy vlády. Ta nás přivedla do recese a nakonec k nárůstu zadlužení.

Pokud se světová ekonomika neocitne v obchodní válce, pokud nepraskne někde ve světě finanční bublina, poroste česká ekonomika dál tempem vyšším než dvě procenta. A pokud se snad ve světě stane jedna z katastrof, které někteří čeští „ekonomové“ předpovídají na každý příští rok už deset let v řadě, máme polštář. Ano, máme. Není pravda, že vláda ekonomicky dobrých let nevyužila či že je projedla, jak tvrdí pořád ti stejní, kteří i premiéra Nečase kritizovali, že měl snad škrtat ještě víc.

Závažný koaliční střet na obzoru. ČSSD boj o bankovní daň prohraje, nebo poraženě vycouvá

sinfin.digital