Neříkejte opozici pravice. A ani opozice. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Z nějakého neznámého důvodu si média zvykla říkat našim nevládním stranám opozice. To je samozřejmě jen další fake news, jak dnes říkáme nesmyslům. Vládní stranou je totiž zatím jen ANO, takže tím pravici děláme i z ČSSD a komunistů, kteří na to vždy jdou spíš zleva. A SPD nepočítám, protože Tomio Okamura a jeho banda zabrušovačů jsou ve vlastní speciální kategorii. Podobně jako třeba Guru Jára.

Ano, média pravicovou opozicí myslí spíš tzv. Demokratický blok, do nějž různě podle nálady a prospěchu patří či nepatří ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Ani ten ale není žádná pravice. Pravicová je z těchhle stran a různě slepených part možná ODS, tedy pokud zrovna nezvyšuje daně. Slušně zprava na to kdysi chtěla jít i TOP 09, ta ale poslední dobou uhýbá spíš do dobra. Její bývalý kápo Miroslav Kalousek nicméně nebyl daleko od pravdy, když například lidovce označil za levicovou stranu.

Jako levice se totiž chovali nejen ve všech vládách s ČSSD včetně té předchozí. V ní prosazovali třeba vyšší daně pro živnostníky i lidi bez dětí, kteří ze svých daní platí všechny nákladné služby pro děti ostatních, a to nejen drahé školky a školy. Lidovci vás neoloupí, jen když chodíte do kostela anebo jezdíte na traktoru; pak od nich dostanete „zelenou“ naftu, vyšší zemědělské dotace a taky kompenzace za slunce, déšť, vítr, zimu, horko, sucho… Spíš než pravicová je to boží strana.

Zoufalec týdne: Piráti. Komentář Petra Holce

sinfin.digital