Palička: Jedeme na pižmoně! Podivné poslanecké cestování je výsměchem voličům za každých okolností

GLOSA JANA PALIČKY | Čtveřice poslanců chce v květnu navštívit Grónsko a pozorovat tam pižmoně. Ne, nejedná se o vtip nebo titulek nějakého fake news serveru. Je to realita dní, kdy dolní komora shodou okolností rozhoduje o prodloužení nouzového stavu a Češi se sotva podívají z domu ven, natož za hranice.

Poslanci z výboru pro životní prostředí se tím ale zatím nenechali odradit. Jak informovaly Novinky.cz, piráti Dana Balcarová a František Elfmark, Ondřej Babka z ANO a Jana Krutáková ze STAN chtějí s průvodcem navštívit tamní ledovec, kde mají mít na programu „management stád pižmoňů a jejich ochrany“. A pak si poslechnou odborníka na klimatické změny.

Teď zpět do reality: Jedním z pravidel politické hry, pokud ji chcete hrát dobře, je nedávat tak moc najevo, že všichni jsou si rovni, jen někteří jsou si rovnější. Je fajn mít poslanecký plat a k tomu náhrady a různé benefity, umět rozlišit mezi smysluplným a zbytečným by ale politik měl za všech okolností, tím spíš v nouzovém stavu. I duševně prostším jistě dojde, že vyrazit na podivnou výpravu v době, kdy cestování spoluobčanům zakazujete, se sotva setká s pochopením.

sinfin.digital