Palička: Kauza Tožička ukázala limity ideologické nevyhraněnosti Pirátů

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Piráti ve stranickém referendu podpořili senátní kandidaturu Tomáše Tožičky, který se tak s deseti dalšími osobnostmi na Teplicku utká o uvolněné křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi. Kandidatura silně levicového Tožičky, který se na sociálních sítích nezdráhá otevřeně hlásat extrémní názory a vše, co se kolem ní v uplynulých dnech odehrálo, vypovídá mnohé o stavu Pirátské strany. Vypadá to, že si není příliš jista svým ideovým zakotvením, což začínají vnímat nejen voliči, ale i samotní straníci.

Snad žádná strana tak důsledně neodmítá pravolevé dělení jako Piráti, byl to ostatně i jeden z leitmotivů jejich letošního stranického sjezdu. A snad žádná jiná strana se tak nevymezuje proti svému spojování s levicí. Přesto si Piráti, tvrdošíjně se označující za středovou stranu, za kandidáta do Senátu vybrali člověka, který tvrdí, že centrismus je matkou fašismu a který patří k nejvýraznějším osobnostem české krajně levicové scény.

Jeho extrémní výroky na Twitteru pak Piráti bagatelizují jako mediální zkratky, které vlastně myslel Tožička jinak. Jenže jeho „Pravice je zločin proti lidskosti“ není zkratkou „Chci hájit zájmy sociálně slabších“, stejně jako „Vojáci na misích NATO jsou žoldáci“ není zkratkou „Z NATO vystupovat nechci, jsem jen pacifista“.

Holec: Chvilkaři jdou znovu ven. Letnou by si už měli pronajmout na stálo

sinfin.digital