Palička: Z příznivců střelby udělat teroristy? Rozhodnutí San Francisca problém se zbraněmi nevyřeší

KOMENTÁŘ | Radní San Francisca zamíchali kartami v debatě o právu na držení střelných zbraní prohlášením největší americké střelecké organizace National Rifle Association (NRA) za tzv. domácí teroristickou organizaci. Dle očekávání to vyvolalo vlnu pochvalných reakcí i rozhořčení a kritiky. V celoamerickém kontextu se ale jedná nanejvýš o mediálně vděčný kousek. O známou kapku v moři, která nemá šanci cokoliv změnit, natož pak vyřešit.

Spojené státy v uplynulých týdnech prožily několik dalších tragédií, kdy střelci vraždili své spoluobčany. Debata o tom, jak omezit dostupnost arzenálu v návaznosti na to dostala novou dynamiku. Radní San Francisca do této diskuze přispěli poněkud nečekaně prohlášení, ve kterém označují největší a nejstarší americkou asociaci držitelů střelných zbraní NRA za tzv. domácí teroristickou organizaci. 

Jakkoliv mohli radní kalifornské metropole potěšit odpůrce zbraní stejně spolehlivě jako rozzuřit jejich příznivce, jedná se fakticky jen o nezávaznou rezoluci schválenou několika málo komunálními politiky. Reálný dopad nebude mít ani na území samotného San Francisca, kde se místní členové NRA opravdu nemusí bát, že by jim do domu vtrhli těžkooděnci, kteří by je v poutech předvedli před soud za členství v teroristické organizaci. O jakémkoliv efektu za hranicemi města, státu Kalifornie nebo dokonce celých spojených státech nemluvě.

sinfin.digital