Půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou. A pár měsíců ji mít ještě nebudeme. Proč je to špatně?

Jiří Štefek

Reflex.cz

Od voleb do Poslanecké sněmovny již uplynulo šest měsíců a Česká republika stále nemá vládu s důvěrou. I přes deklarovaný povinný optimismus některých politiků to spíš vypadá, že tento stav bude trvat ještě mnoho měsíců. Nejhorší na tom je, že vláda bez důvěry velké skupině lidí i politických či společenských elit vůbec nevadí. Úměrně tomu s postupujícím časem přitom probíhá eroze českého ústavního pořádku a politiky jako takové. A to je špatně.

Nalijme si čistého vína. K vládě s důvěrou Sněmovny je stále hodně daleko. Situace se mění každým dnem a světlo na konci tunel stále není vidět. Vedení ČSSD si sice odsouhlasilo, že bude jednat o nové koalici s ANO. Tento souhlas však byl velice těsný, dokonce nejtěsnější o jeden hlas. 

Sociální demokraté přitom chtějí, aby se do koaliční smlouvy zakotvila povinnost člena vlády rezignovat v případě prvoinstančního odsouzení. Andrej Babiš o tom nechce ani slyšet. Sociální demokraté chtějí garance, aby nebyli ve vládě v důležitých věcech přehlasováni. Tuto záruku jim možná ANO v nějaké podobě dá.

Hledání důvěry
sinfin.digital