Půr: Krize Smartwings. Skutečná šance na záchranu je jen jedna a žádá politickou podporu

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Snad ještě nikdy nebyl český „národní“ letecký dopravce tak blízko bankrotu, přestože má za sebou už hodně složitých období. Jak informovali kolegové z E15, společnost Smartwings (jejíž součástí jsou ČSA) je ve finančních problémech. Čínský akcionář odmítl navýšení kapitálu firmy, čímž ohrozil její chod, a i ostatní akcionáři připouštějí, že situace je vážná. Na vině jsou v první řadě problémy letadel Boeing, což teď Smartwings pociťují. Celou situaci je ovšem nutné zasadit do širšího kontextu, jenž ukazuje na souběh okolností, který firmu dusí.

Část flotily Smartwings (dříve Travel Service) tvoří Boeing 737 MAX, který už několik měsíců nesmí do vzduchu. Podle mých zdrojů toto uzemnění stojí firmu každý den na ušlých tržbách a nejrůznějších výdajích zhruba devět milionů korun. To vše v době, kdy ještě nezačala turistická sezóna a podobnému „pálení“ hotovosti tak nelze v podstatě nijak čelit.

Pro kontext je potřeba si uvědomit, že letecký byznys je spojen s nízkými maržemi, které se pohybují kolem dvou až tří procent. Jakýkoliv výkyv tak představuje zásadní problém a bez dostatečné hotovosti jej lze ustát jen s obtížemi.

INFO.CZ v Alžírsku: „Prezident prodal zemi pod stolem, vládne nám mafie s konty ve Švýcarsku“

sinfin.digital