Půr: Odchod Orbána z EPP překreslí politickou mapu ve prospěch konzervativců

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Pozastavení členství straně maďarského premiéra Viktora Orbána v Evropské lidové straně, která má nejvíce zástupců v Evropském parlamentu, může zásadním způsobem překreslit politickou mapu v EU. Nedá se totiž vyloučit, že Orbán na protest proti tomuto kroku od lidovců úplně odejde, což by mělo dopad na celou řadu rozhodnutí, která EU čekají po nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Kroky maďarského premiéra sice vzbuzují značné rozpaky a mnohdy i odsouzení, v rámci Evropského parlamentu se ovšem jeho poslanci chovají disciplinovaně. „Orbán je sice v Maďarsku a na veřejnosti populista, ale uvnitř unie patří k mainstreamu,“ řekl mi před časem jeden z českých europoslanců. Sám byl proti jeho odchodu od lidovců, protože pro jejich frakci v Evropském parlamentu to bude znamenat značnou ztrátu.

Pokud se naplní projekce odhadovaných výsledků, kterou nedávno zveřejnil Evropský parlament, Fidesz by v nadcházejících volbách mohl dosáhnout na 12 europoslanců. To už je počet, který z vás v rámci europarlamentu dělá docela zásadní sílu. Dá se rovněž předpokládat, že po volbách oslabí nejen lidovci, ale i socialisté. Bez Fideszu bude oslabení ještě zásadnější. Konec lidovecko-socialistického bloku, který desítky let rozhoduje v rámci EU o mnohém, včetně výběru mocného šéfa Evropské komise, je tak pravděpodobností hraničící s jistotou.

Durčák: Orbán evropské lidovce potřebuje. Sňatek z rozumu mu v Maďarsku dává „klid na práci“

sinfin.digital