Půr: Trump staví zeď kolem Číny a míří k další studené válce

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se sice nedaří postavit slibovanou zeď na hranicích s Mexikem, ale zato slaví úspěchy v budování zdi virtuální. Ta momentálně roste kolem Číny a ukazuje, že obě země míří k velmi ostré konfrontaci, která může přerůst v další studenou válku. A to je ta lepší varianta.

Společnost Google v uplynulých hodinách ukončila spolupráci s čínskou technologickou společností Huawei, přičemž ji následovali dodavatelé klíčových komponentů pro takzvané chytré telefony. Došlo tak k poněkud paradoxní situaci, že americké firmy uposlechly vlastní vládu, která dala Huawei na černou listinu společností, s nimiž by neměli Američané spolupracovat. Doposud přitom jedna z hlavních obav „západního“ světa plynula z toho, že ten, kdo musí poslouchat vládu, je Huawei.

Rozhodnutí Googlu je bezesporu nejsilnější zbraní, kterou Trump v obchodní válce s Čínou dosud použil. Huawei nezkrachuje, ale Američané tím zásadně omezí prodeje těchto telefonů mimo Čínu. Čínská firma do nich nebude schopná předinstalovat oblíbené aplikace jako Youtube, Google Play a podobně. To je v porovnání s konkurencí velká nevýhoda a není žádným tajemstvím, že toto rozhodnutí pomůže zejména jihokorejskému Samsungu, který už začínal ztrácet. Stěžovat si asi nebude ani Apple, který má sice jiný operační systém, ale jeho prodeje se také propadaly. V Číně Huawei dál povládne, protože aplikace Googlu jsou tam stejně zakázané.

Huawei se na odstřihnutí od Googlu připravovala. Je otázka, jestli to bude stačit

sinfin.digital