Schmarcz: Co ukázala Karviná? Babiš krizi nezvládá, je manažerem gulášového socialismu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | V koronavirové krizi nejsme premianti, jak jsme si mysleli. Nejsme občas ani průměr. Průšvih v Karviné navíc ukázal, že kabinet měl dosud spíše štěstí a nízká čísla nakažených nejsou zase tak moc jeho zásluhou. Začíná to nepříjemně připomínat situaci za reálného socialismu: chvástání a vládu pevné ruky provázejí ekonomická neschopnost a chaos.

 

Když se cynický politický hráč a mocenský manipulátor chopí země v dobrém stavu, která je připravena ukázat, co umí, může to navzdory jeho špatnému vedení ještě nějakou dobu fungovat. Úspěch, za nímž stojí nastřádaný lidský i průmyslový kapitál, který nelze zničit za pár let, prodává tento strůjce nových pořádků obyčejně jako svůj. Moje rodina ještě v 50. letech posílala potravinové balíčky příbuzným do Rakouska, protože i přes komunismus jsme na tom tehdy stále byli lépe, což ovšem, jak víme, nevydrželo.

Takto bylo v roce 2013 vše připraveno k úspěchu a prosperitě. Robustní ekonomika se zotavila z krize a to se projevilo rychlým růstem, lepšími mzdami, takřka nulovou nezaměstnaností. Bylo z čeho rozdávat. Díky skvělým makroekonomickým číslům nebylo vidět, jak moc špatně si nový ministr financí vede. Teď už to vidět je. Andrej Babiš se jal systematicky uplácet klíčové skupiny obyvatel, ničit živnostníky, podporovat velké firmy. Podobně jako komunisté, jen u toho víc rozhazoval.

Zůstávám, protože epidemie není za námi. Neuzavřít doly v Karviné byla chyba, říká Prymula

sinfin.digital