Smrt TOP 09 v přímém přenosu. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Jak poznáte, že nějaká politická strana končí? Když se jejímu zakladateli, bývalému šéfovi a nonstop stínovému předsedovi smrskne veškerý program do boje proti jednomu politikovi. A přesně to se přihodilo nejen Miroslavu Kalouskovi, ale i celé jeho TOP 09. Kalousek se teď cítí nejšťastnější na protestních akcích proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi a kdysi konzervativní reformní strana nejvíc bojuje za 50 fiktivních syrských „sirotků“.

Někdy se tomu taky říká smrt v přímém přenosu. Politik, co dávno přesluhuje, prostě pořád nemá dost a kromě sebe zabíjí i své vlastní dítě. Svým způsobem je to snad i pochopitelné. Kalousek sice v politice „slouží“ už čtvrt století, takže má jistě nárok na důchod, svůj skutečný hvězdný moment ale zažil až se svou vlastní TOP 09, jíž řídil jako firmu. Tu coby letitá šedá eminence lidovců založil v roce 2009 a hned po volbách v roce 2010 se stal mocným ministrem financí, vicepremiérem a často i de facto premiérem.

Už v létě 2013 ale bylo po všem a nezbyl tak čas na detox. V umění se tomu říká dramatický oblouk: začnete jako hrdina a skončíte jako padouch. Kalousek ten svůj hvězdný urazil až moc rychle, trval jen necelé tři roky. V roce 2010 TOP 09 vyhrála i pražské volby, kde do té doby jasně diktovala ODS, jež metropoli jen čtyři roky předtím bezprecedentně zválcovala nadpoloviční většinou. A v roce 2013 prošel šéf TOP 09 – nebo aspoň ten oficiální – Karel Schwarzenberg do finále prezidentské volby.

Nejen v Praze lidé dobrovolně nosili placku, na níž David Černý udělal ze starého knížete pankáče. Šéf TOP 09 byl nejpopulárnější politik. Byl to pořádný punk, jen bez protestů. Kromě prezidentské volby stála TOP 09 na svém vlastním programu – radikální socioekonomické reformě. Bojovala samozřejmě s tehdejším šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, jenž i k veřejným penězům přistupoval stejně jako k cizím milionům ve svém domácím sejfu, co záhadně zmizely, hlavně ale bojovala za něco. Nesla pozitivní étos, i když lidem nechtěla darovat ani černé zubní plomby.

sinfin.digital