Sokol: Klára Samková o České advokátní komoře nepokrytě lže

Tomáš Sokol

KOMENTÁŘ TOMÁŠE SOKOLA | Advokátka JUDr. Klára Samková založila 22. května 2019 spolek Unie advokátů. Jeho tři členové uvedli v tiskovém prohlášení, že Česká advokátní komora (ČAK), která advokáty jako samosprávná profesní organizace sdružuje, obranu advokátů nemá za svůj cíl. Na tento názor zareagoval pro Advokátní deník svým komentářem JUDr. Tomáš Sokol, člen představenstva ČAK. INFO.CZ tento text se svolením redakce přebírá.

Jedním z možných důvodů toho, čemu se říká projevená odvaha, bývá nedostatek relevantních informací kombinovaný s neschopností reálně vyhodnotit situaci. V duchu této definice bych označil prohlášení, jímž vznik Unie advokátů komentovala jeho zakladatelka, za odvážné. Dokonce velmi odvážné. Míním zejména tvrzení, že ČAK má ostych vykonávat ochranu advokátů. Podobně jako to, co z prohlášení zakladatelky uvedla ČTK: „Unie chce dělat to, co ČAK nemá v popisu práce,“ vysvětlila. „Prakticky jediným úkolem ČAK je dohled nad řádným výkonem advokacie. V současné době neexistuje organizace, která by se zajímala o zájmy advokátů, jak soukromé, tak stavovské,“ uvedla Samková. Komoře chce v tomto ohledu nabídnout „pomocnou ruku“.

Tvrzení o „pomocné ruce“ zní pěkně. Kdyby ovšem stejná ruka, obrazně řečeno, ČAK současně nefackovala lživým tvrzením o tom, co ČAK nedělá. Jinak řečeno, nabízet spolupráci s tím, že by se něco dalo dělat lépe, je legitimní. Nabízet spolupráci někomu, o kom nezakrytě lžu, mi nepřipadá ani seriózní ani konstruktivní.

Januš: Samková nehodí vidle do EU, ale mezi advokáty. Nová unie jejich pověst pošramotí

sinfin.digital