Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čtyři hrdinové. Praha ocenila lidi, kteří při červnové bouřce pomohli tonoucím hledačům kešek

Čtyři hrdinové. Praha ocenila lidi, kteří při červnové bouřce pomohli tonoucím hledačům kešek

Ve sále Staroměstské radnice převzala ocenění čtveřice lidí, která se podílela na záchraně dvou topících se hledačů takzvaných kešek, které v červnu zaskočil přívalový déšť v podzemní části Motolského potoka. Za hlavní město ocenění předala náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Oceněni byli trenérka veslařů Martina Součková, člen posádky lodi Europé Radovan Stráský a kapitáni lodí Europé a Andante Jan Svatoň a Milan Helvig.

Náměstkyně Kislingerová čtveřici poděkovala za nebojácnost a připravenost obětovat vlastní bezpeční pro záchranu jiných. "Patří jim velký dík za jejich odvahu a za jejich nasazení," uvedla při předání medailí za mimořádné nasazení.

Čtyři příznivce geocachingu zastihla v sobotu 9. června prudká průtrž ve stoce u Motolského potoka. Jednu ženu a jednoho muže voda vyplavila do řeky, kde je zachránili lidé z posádek okolo plujících lodí a Součková s katamaránem. Druzí dva takové štěstí neměli. Tělo sedmadvacetileté ženy bylo nalezeno ještě v sobotu večer, osmadvacetiletého muže na základě oznámení policisté našli až téměř o týden později u Slovanského ostrova.

Hlavní roli v záchraně dvou přeživších měli bývalý námořník Stránský, který pro ně skočil do Vltavy, a veslařka Součková, která ze břehu vyrazila na pomoc s katamaránem. To vše při silném větru a nízké viditelnosti. K záchraně přispěli i kapitáni obou lodí, které se improvizované záchranné akce zúčastnily.

Stránský nejprve uviděl tonoucího muže, kterému hodil záchranný kruh. Dívka však byla příliš daleko, takže pro ni musel skočit.

1080p 720p 360p
Martina popisuje drama na Vltavě: Zachraňovala dva tonoucí lovce kešek

Bývalý námořník, který podle svých slov šestkrát obeplul zeměkouli, má zkušenosti z podobných situací, ovšem ne na Vltavě. "Občas se stane, že někdo do vody spadne. Stává se to i kolegům, tak je normálně vytáhneme ven na břeh a jdou se usušit, ale nikdy jsem to na Vltavě nezažil až takhle, že bych pro někoho musel vyloženě skočit a plavat pro něj, ještě za takových podmínek," uvedl.

Poprvé se v podobné situaci ocitla i Součková. "Pro mě to bylo, že musím. Tím, že celý život trávím na vodě, tak první reakce byla, že je nenechám utopit," uvedla s tím, že obzvlášť za horšího počasí je utonutí otázkou momentu.

Geocaching, kterému se čtveřice mladých lidí věnovala, je hra na pomezí sportu a turistiky, kdy se v terénu hledají ukryté schránky pomocí satelitní navigace. V Česku si získala velkou oblibu. Letošní smrt dvou hráčů není první tragédie spojená s tímto koníčkem. V roce 2012 našli policisté mrtvého hráče v mostním pilíři v pražské Libni.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1