Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Medový den v Praze: Botanická zahrada v Troji zábavnou formu ukáže život včel

Medový den v Praze: Botanická zahrada v Troji zábavnou formu ukáže život včel

Botanická zahrada v pražské Troji připravila novou interaktivní expozici, která zábavnou formou ukazuje život včel v české krajině, výrobu medu a zajímavosti o medonosných rostlinách. Návštěvníci ji mohou podle autorů vnímat všemi smysly. Součástí expozice je zahrada, ovocný sad, rozkvetlá louka nebo domek včelaře. Poprvé se pro veřejnost otevře tuto sobotu hodinu po poledni, kdy v botanické zahradě začíná Medový den.

„Hlavní myšlenkou je ukázat návštěvníkům botanické zahrady život včel a medonosné rostliny v české krajině. Expozice zaujme jak širší odbornou veřejnost, tak počínající včelaře, školáky a děti,“ uvedl v tiskové zprávě pověřený ředitel Botanické zahrady hlavního města Prahy Bohumil Černý.

Nový areál věnovaný včelám a rostlinám, které opylují, leží na východní straně trojského svahu. Expozice je rozdělena na dva naučné okruhy. První se zaměřuje na způsoby opylování a přibližuje je na stanovištích typických pro českou krajinu, ať už to je rodinná zahrada, vřesoviště, les, ovocný sad, pole a louka. Druhý okruh pomocí interaktivních prvků seznamuje návštěvníky se životem včel.

„Přejeme si, aby naše expozice návštěvníky pobavila a aby si ji užili a zažili opravdu všemi smysly. Těšit se mohou na rozkvetlou louku i pestré pole osázené medonosnými rostlinami, na důmyslné dřevěné hry a hříčky ze včelího světa i na staré úly včetně slaměné košnice, ve které se mohou zaposlouchat do zvuků z včelího úlu,“ dodala Jarmila Skružná z botanické zahrady.

V ovocném sadu najdou návštěvníci staré odrůdy jabloní nebo další zapomenuté teplomilné druhy ovocných stromů - mandloně, morušovníky nebo netradiční kříženec jeřábu a hrušně - hruškojeřáb. V Troji vzniklo i nově založené maliniště s více než deseti odrůdami maliníku a ostružiníku.

V sobotu je připraven program pro malé i velké. K vidění bude skleněný úl či ukázka vytáčení medu, děti se mohou zapojit do vědomostní soutěže. Prezentaci připravil Výzkumný ústav včelařský v Dole. Lidé si budou moci zakoupit publikace o včelách, medovou čokoládu, široký sortiment medu včetně toho přímo z botanické zahrady, medoviny a dalších medových produktů. Program vznikl ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky. Členové tohoto kroužku mladých včelařů se nově vybudované expozici starají o včely a úly.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1