Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o prestižní ocenění přišel

ČTK

luš

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field; o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron, informovala o tom dnes informovala PR agentura Weber Shandwick s tím, že to uvádí aktuální vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu, které bylo dnes večer slavnostně představeno v Budapešti. Stejně jako v uplynulých letech inspektoři Michelinu hodnotili v České republice výhradně restaurační zařízení v Praze.

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

sinfin.digital