Na I.P. Pavlova přibudou přechody pro chodce a zmizí zábradlí. Úpravy by mohly začít ještě letos

ČTK

bau

Na pražském náměstí I.P. Pavlova by mohly přibýt přechody pro chodce, zmizet zábradlí a část náměstí pak má být nově vydlážděna. Nový přechod má přibýt také u muzea na Václavském náměstí. Změny nijak neovlivní dopravu na magistrále. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Změny ve čtvrtek posoudí pražští zastupitelé. Pokud je odsouhlasí, budou uskutečněny ještě letos. 

Rada města na začátku února změny schválila, ale platnost rozhodnutí následně pozastavila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Na I.P. Pavlova se denně pohybuje okolo 220 000 pěších. „Spousta chodců, přechází v místech, kde není žádný přechod. Přecházejí tam proto, že před nimi stojí auta na semaforech. Jedno z opatření, které se má stát, je doplnit přechody na místa, kde již nyní auta na semaforech stojí, ale chodci tam nemohou přecházet,“ řekla Kolínská. Přechody mají na náměstí vzniknout rovnoběžně s Legerovou a Sokolskou ulicí.

Zmizet by měla také přebytečná zábradlí, a to jak ze samotného náměstí tak z okolí zastávky tramvají. „Když se tam půjdete podívat, zjistíte, že jsou tam tuny zrezivělého, nevzhledného a nefunkčního zábradlí,“ řekla Kolínská. Předlážděna má být jižní část náměstí. Vedení Prahy v minulosti mluvilo také o tom, že by kvůli vyšší bezpečnosti nechalo zvednout a s chodníky vyrovnat úroveň vozovky v Jugoslávské ulici v místě, kudy auta projíždějí z Legerovy do Lublaňské.

Nový přechod je plánován přes magistrálu rovněž před Národním muzeem. Také tady již dnes auta na semaforu zastavují. Podle Kolínské je třeba přechod pouze upravit.

Zda ke změnám dojde, rozhodnou ve čtvrtek zastupitelé. Ti totiž projednají primátorkou pozastavené rozhodnutí rady, která zmíněné změny podpořila. Pakliže se změnami budou souhlasit, uskuteční se ještě letos. Pokud je zamítnou, budou si Pražané muset podle Kolínské počkat na rozhodnutí nového vedení města, které vzejde z podzimních voleb.

sinfin.digital