Praha chce řešit bezdomovectví. Inspirujeme se Brnem a jeho Housing First, říká budoucí radní

Adam Kotrbatý

Praha se bude inspirovat brněnskými projekty Housing First a Rapid Re-Housing. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká budoucí radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Konkrétní podobu programů ukončování bezdomovectví by ráda probrala nejen s brněnskými politiky, ale i dalšími odborníky. Konzultace mají pomoci předejít problémům a stížnostem, které se objevovaly v Brně.

Koalice mluví o programech ukončování bezdomovectví nebo o tom, že nechce, aby děti žily na ubytovnách. V programovém prohlášení Rady jsou ale spíše obecné věty. Můžete konkrétně říct, zda se chcete inspirovat například brněnskými programy Housing First a Rapid Re-Housing?

Brněnský projekt je určitě inspirativní. Výzkumné zprávy říkají, že má asi 95procentní úspěšnost. Byl oceňovaný na mezinárodní úrovni. Myslím, že takto významný projekt nemůžeme pominout. Pokud se ptáte, jestli se jím budeme inspirovat, tak mohu říci, že ano, v Brně se určitě inspirovat budeme. Budeme spolupracovat s lidmi, kteří tento projekt realizovali.

Já znám z praxe – i z jiných oblastí, například z práce s lidmi s postižením –, že ono postupné navyšování nároků na lidi vede k tomu, že prostupné bydlení nefunguje a je třeba hledat jiné cesty. A věřím tomu, že je najdeme.

Rozhovory novinářů s psychicky nemocnými: Jsou povolené, ale mají speciální pravidla, říká právník

sinfin.digital