Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Praha v rytmu burácejících motorů Harley Davidson.Ikonická značka slaví 115. výročí

Praha v rytmu burácejících motorů Harley Davidson.Ikonická značka slaví 115. výročí

 Zhruba 100.000 návštěvníků ze 77 zemí světa se zúčastní oslav 115. výročí značky Harley-Davidson v Praze. Nejvíce lidí přijede z Německa, Francie, Španělska, Itálie a Velké Británie. Na tiskové konferenci při zahájení oslav to dnes novinářům řekl Jaroslav Vavřina, organizátor akce. Oslavy, jejichž centrem je areál holešovického Výstaviště, potrvají až do neděle.

"Odhadovali jsme, že se tu objeví 60.000 motocyklů a 100.000 lidí a je velmi reálné, že to překonáme," řekl Vavřina. Kromě návštěvníků z Evropy podle něj přijedou i motorkáři z Brazílie nebo Mexika. Některé počty návštěvníků ale překvapí. "Čína je obrovská, ale návštěvníků z ní je jen devět, proti tomu z Indie, kde by to člověk nečekal, jede sto," dodal organizátor.

"Jsem velice hrdá na to, že jsem zpět v Praze. Vzpomínám si na pocit, který jsem měla před třemi lety na pražských Harley Days, že tohle je správné místo pro pořádání oslav 115. výročí," řekla novinářům Karen Davidsonová, pravnučka zakladatele značky. "Jsme tu, abychom oslavili vztah k motocyklům, k osobní svobodě, a podobným hodnotám," vysvětlila.

Jedním z důvodů, proč si společnost vybrala pro oslavy výročí právě Prahu, je podle Vavřiny to, že pražský klub Harley-Davidson je nejstarší na světě a letos slaví 90. výročí. "Dalším bylo, že Češi mají k motorkám blízko, je to dané i našimi značkami, které sice nejsou to, co bývaly, ale my je pořád v srdci máme. Registrovaný milion motocyklů v desetimilionové zemi je taky jeden z unikátů," doplnil Vavřina.

Během následujících čtyř dní se divákům představí 40 kapel. Organizátoři chystají například i dražbu helem, které malovali a upravovali známí hudebníci, sportovci, cestovatelé či herci spjatí se světem motocyklů. Lidé se mohou těšit i na výstavu více než 150 historických i nových motorek od roku 1914 do současnosti. V sobotu projede městem spanilá jízda, účastnit by se jí mělo až 4000 motocyklů.

Na oslavy dohlédne několik stovek policistů včetně vrtulníku. Zaměří se kromě míst oslav také na na páteřní dopravní trasy mezi Prahou a Středočeským krajem. Na bezpečnost dohlížejí i hasiči a zdravotníci.

Pražané musí také počítat s uzavírkami v nejbližším okolí Výstaviště, odkloněny jsou také některé tramvaje.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1