Pražské služby mají třídící linku na kovy

Prezentace klienta

V areálu Pražských služeb ve Vysočanech byla zprovozněna moderní linka na třídění kovových obalů. Poloautomatická linka je vybavena technologií, která odděluje železné a neželezné kovy. Mezi ty například patří hliník, měď nebo zinek.

Do zařízení putují kovové obaly z šedých kontejnerů umístěných v Praze a od všech svozových společností zajišťujících svoz komunálního odpadu na území metropole. Třídění kovových obalů si Pražané oblíbili. Zatímco v roce 2017 obyvatelé metropole vytřídili 144 tun kovových obalů, loni to bylo bezmála 262 tun.

Třídící linka umožňuje dokonalejší a efektivnější dotřídění kovových obalů. Technologie se skládá ze dvou hlavních částí – linky na třídění kovových odpadů a lineárního lisu. Plechovky, konzervy, tuby, víčka a další kovové obaly jsou shromažďovány v násypce, která je umístěna vně linky. Dopravníkový pás umístěný na dně násypky transportuje odpad do haly, kde dva pracovníci odstraňují nežádoucí materiál (např. kovové obaly pod tlakem) do připravených nádob.

Magnetický separátor a vířivé proudy

Součástí linky jsou dva separátory, které se starají o oddělení železných kovů od těch neželezných. Tím prvním je permanentní magnet, který je umístěn nad dopravníkem. Pryžové unášeče rotujícího pásu magnetické desky umožňují, že vyseparované magnetické obaly jsou automaticky odhazovány mimo dopravní pás bočně do připravené nádoby. Neželezný odpad putuje dále po pásu k druhé fázi třídění. V té je pomocí separátoru pracujícího na bázi vířivých proudů oddělen hliníkový odpad, který směřuje do násypky lisu navazujícího na linku. Zbytkové nečistoty automaticky padají do nádoby, která je umístěna pod separátorem.

Vytříděné kovy se následně slisují do požadovaných balíků. „Na celý proces dohlíží čtyřčlenná obsluha. Závozník pravidelně doplňuje násypku s kovovým odpadem. Část zaměstnanců ručně odebírá prvotní nečistoty a nevhodný odpad. V poslední fázi personál zajišťuje lisování vytříděného železného a neželezného materiálů. Slisované balíky pak čekají na své odběratele,“ vysvětluje vedoucí provozovny Michal Šimlinger.

Šedé kontejnery si Pražané oblíbili

Aktuálně se v ulicích hlavního města nachází velkých 1009 nádob o kapacitě 1100 litrů, 29 menších 240litrových popelnic a 22 podzemních kontejnerů s kapacitou 1500. Oproti březnu 2017 jich je přibližně třikrát tolik. „Kontejner je určen zejména pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale je možné do něj odložit i prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. Do separačních nádob naopak nepatří tlakové obaly od kosmetiky, sprejů nebo přenosných cestovních vařičů, neboť hrozí jejich vznícení. Zákaz platí i pro nádoby a obaly od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek,“ varuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

sinfin.digital