Dost očerňování a pomluv! Stovky amerických novin koordinovaně udeřily proti Trumpově rétorice a útokům

vkr

Útoky prezidenta Donalda Trumpa na americká média jsou zcela neakceptovatelné a musejí přestat – tak na čtenáře apelují dnešní úvodníky stovek novin ve Spojených státech, které se v koordinované akci americkému prezidentovi postavily. Zástupci médií ke společné výzvě přistupují poté, co se Trumpovy emotivní a vypočítavé útoky v posledních týdnech a měsících znatelně vystupňovaly. 

New York Times, Boston Globe a dalších 341 amerických deníků se ve čtvrtek jasně vymezují proti způsobům americké administrativy v čele s Donaldem Trumpem, který na svobodná média svévolně útočí a očerňuje je. Podobné aktivity v posledních týdnech zintenzivněly až do té míry, že podle Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna mají velmi blízko k podněcování k násilí.

Americký prezident média označuje za „nepřítele lidu“. Média, která tisknou články vůči jeho osobě kritické, označuje Trump za lživá a falešná, aniž by předložil důkazy. A stejně tak nálepkuje i samotné novináře a štve veřejnost proti nimi – během nedávného shromáždění v Pensylvánii Trump například označil žurnalisty za zástupce „falešných nechutných zpráv“.

Facebook se proměnil v médium, nemá v sobě ale nic z novinářské etiky, říká expert

sinfin.digital