Facebook přiznal chyby ohledně muslimů v Barmě. Brutálně nenávistné vzkazy byly na síti i roky

adk

Facebook se musel znovu vydat pomyslnou uličkou hanby. Přiznal, že postupoval příliš pomalu a laxně v boji proti nenávisti mířené vůči Rohingům. Tato muslimská menšina čelí v Barmě brutálnímu útlaku, který OSN v době vrcholící krize označila v podstatě za etnickou čistku. Drsný osud těchto lidí plnil přední stránky novin, přesto se mu ze strany Facebooku dlouhodobě nedostávalo patřičné pozornosti. Na případ upozornila agentura Reuters.

Agentura ve své zprávě odhalila, že Facebook dokonce dlouhá léta situaci v Barmě podceňoval navzdory častým erupcím etnického násilí. Například v roce 2015 zaměstnával pouze dva lidi hovořící barmsky. Novináři přitom zjistili, že jen od minulého týdne se na síti objevilo více než tisíc příspěvků, komentářů, obrázku a videí útočících na Rohingy a další muslimy.

Materiál obsahující často také pornografické záběry vydržel na Facebooku v některých případech i šest let. Podle Reuters existuje mnoho příspěvků označujících muslimy za „psy a násilníky“ a požadující jejich vyhlazení.

Jak Google „hacknul“ české neziskovky. Když mu teče do bot, přispěchají rády na pomoc

sinfin.digital