ANALÝZA: Putin nedokáže přestat živit konflikty. Vztahy se Západem se vrací na začátek studené války

Marek Hudema

Otrava bývalého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii a následně vlna vzájemného vypovídání diplomatů a ekonomické sankce zostřily vztahy mezi Ruskem a Západem. Co se zdálo několik posledních týdnů být vrcholem, ještě citelně přiživila nová třecí plocha vyvolaná možným víkendovým chemickým útokem v Sýrii. Na jeho konto se do sebe v pondělí večer ostře pustili zástupci USA a Ruska při Radě bezpečnosti OSN. V čem je současné napětí shodné a v čem odlišné od dob, kdy spolu zápasily Západ a Sovětský svaz?

Od devadesátých let minulého století, kdy se rozpadl Sovětský svaz, se mohlo zdát, že Západ v čele se Spojenými státy definitivně zvítězil a soupeření dvou supervelmocí se již nikdy nemůže vrátit. Zejména ne v Evropě. Teď je – zdá se – po letech postupného zesilování naplno zpět.

Už delší dobu vidíme dusnou atmosféru na hranici NATO, soupeření skrze ekonomické sankce, diplomatické přestřelky, poměřování vlivu na blízkovýchodních bojištích a v neposlední řadě například napětí, které se přelévá až do sportovního světa. Napětí mezi Ruskem a Západem začíná připomínat poválečnou éru studené války a dokonce se zdá, že konflikt zachází mnohem dál a byla přepsána některá stará pravidla, která udržovala zápas mezi Západem a SSSR v udržitelných mezích. Ve skutečnosti se ale spíše obnovují staré normy vztahu mezi Ruskem a Západem a vracíme se do doby před druhou světovou válkou či dob počátků studené války.

Drsný spor o Sýrii: Podle Ruska se chemický útok nestal. Živíte Asadovo vraždění, kontrují USA

sinfin.digital