Aspoň půlku svobody: Íránky se kvůli fotbalu převlékají za muže, hrozí jim i zatčení

Jitka Jeníková

Zákony o tom nic neříkají a trestat se nedají, ale stejně se tam téměř nemají šanci prodrat. Řeč je o Íránu, fotbale a tamních ženách na stadionech. Nebylo tomu tak vždy. Za vlády šáha nepředstavovalo společné sledování sportovních utkání žádný problém. Pak přišla islámská revoluce a z podobné zábavy se okamžitě stalo privilegium vyhrazené pouze jedinému pohlaví. V roce 1987 potvrdil ájatolláh Chomejní fatwou stanovisko režimu k účasti žen na sportu. A přestože od té doby uplynulo už téměř čtyřicet let, Íránky stále nemohou jen tak vyrazit na stadion.

Jen výjimečně se objeví zpráva, která jim dá naději: jako třeba když v roce 2006 apeloval u íránské Tělovýchovné organizace za zrušení zákazu (jinak jen málo příčetný) bývalý prezident Ahmadínežád, sám velký fotbalový fanoušek. Nebo když se jeho nástupce Rúhání po volbách dušoval, že přijdou změny. Přišly. K horšímu.

Vyloučení ze společnosti

Tam, kde FIFA udělala krok vpřed a v duchu svého sloganu „Pro dobro hry“ povolila v roce 2014 hráčkám nosit hidžáb, íránský režim už o dva roky dříve o dva kroky couvl a zakázal ženám sledovat na stadionu v Íránu velice populární mužský volejbal. „Vylučování žen ze stadionů je součástí vylučování žen ze společnosti,“ vysvětluje svůj pohled Mína, aktivistka, která se už víc než dvacet let zasazuje o zrušení zákazu. „Írán musí nést následky za to, že nepouští ženy na stadiony.“ Mína, jako řada dalších Íránek, je velká sportovní fanynka a nad oficiálními důvody, kvůli kterým nemají ženy na sportovní utkání mužů přístup, mávne rukou. Podle náboženských představitelů by totiž na stadionech docházelo k nevyhnutelnému nevhodnému mísení obou pohlaví, navíc by jemné ženské uši byly vystaveny hrubému slovníku hráčů a fanoušků a oči otřesnému pohledu na chlapské nohy v trenkách. „Nepovstali jsme v islámskou revoluci proto, aby měly ženy právo chodit na sportovní stadiony,“ nechal se slyšet ájatolláh Mohammad Alí Alawí Gorgání.

Summit v Sofii ovládlo napětí mezi EU a „náladovým“ Trumpem. Jsou vztahy s USA v krizi?

sinfin.digital