Britská blamáž kolem Skripala. Média slavila odhalení pachatelů, ministerstvo to shodilo jako spekulaci

ČTK

lup

Náměstek britského ministra vnitra odmítl zprávu, že se podařilo identifikovat několik Rusů jako útočníky na Sergeje Skripala a jeho dceru přiotrávené před časem novičokem. označil to za divokou spekulaci. O odhalení pachatelů dříve informovala britská média s odkazem na informace vyšetřovatelů. Kauza se závažným přesahem do diplomacie a světové politiky tak dostává další ránu.

Vyšetřovatelé podle dřívějších informací agentury PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,“ napsala agentura. Ministerstvo to teď skrze náměstka odmítlo. „Myslím, že tento článek patří do složky 'špatně informované a divoké spekulace',“ komentoval Ben Wallace zprávu britské agentury PA.

Nervově paralytickou látkou typu novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury. Moskva odpovědnost odmítla a incident vyvolal diplomatickou roztržku. Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner v nemocnici bojuje o život.

Novičok, který zabíjel v Británii, byl ukrytý v lahvičce od parfému

sinfin.digital