Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Britská vláda zmírní imigrační pravidla, chce víc lékařů a sester ze zemí mimo EU

Britská vláda zmírní imigrační pravidla, chce víc lékařů a sester ze zemí mimo EU

Britská vláda zmírní imigrační pravidla, aby mohlo v místním zdravotnictví pracovat více lékařů a zdravotních sester ze zemí mimo Evropskou unii.  Zástupci státního zdravotnického systému NHS si už delší dobu stěžují, že stanovený každoroční počet pracovníků ze zemí mimo EU, kteří mohou za prací přijet do Británie, je velmi nízký, a jim se tak nedaří získat nové zaměstnance.

Počet vysoce kvalifikovaných pracovníků ze zemí mimo EU, kteří mohou pracovat v Británii, byl stanoven na 20.700 za rok. S tímto číslem přišla již dříve nynější premiérka, tehdy ještě ministryně vnitra Theresa Mayová. Šlo o součást jejího úsilí o snížení imigrace, zároveň se tímto způsobem snažila vyhovět přání voličů vládní Konzervativní strany, uvedla agentura Reuters. Dodala, že plánovaný odchod Británie z EU, který nejspíš vyústí v omezení přílivu unijních pracovníků do země, může pro NHS znamenat další těžkosti.

„Premiérka představí náš dlouhodobý plán pro NHS. Jeho důležitou součástí je zajistit, aby měl zdravotnický systém k dispozici více vysoce kvalifikovaných lékařů a sester, kteří mohou poskytovat vynikající péči pacientům,“ řekl mluvčí Theresy Mayové novinářům. Jak nicméně dodal, vláda nepoleví ve svém závazku dostat imigraci do země na „udržitelnou úroveň“.

Britské ministerstvo vnitra se má podle BBC tématem zabývat již tento pátek. Mělo by potvrdit, že zahraniční lékaři a zdravotní sestry budou vyňati ze stanoveného počtu 20.700 pracovníků ročně. V britském zdravotnictví, které se spoléhá na zahraniční zaměstnance již desítky let, se nedaří obsadit desítky tisíc pracovních míst.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1