Brzezinski: Trump toho udělal pro Evropu víc než Obama, není tak černý, jak ho někteří vykreslují

Marek Hudema

Americký prezident Barack Obama obhajoval sympatické hodnoty, ale jeho snaha vyhnout se konfliktu byla pro Rusko povzbuzením v agresivní politice, řekl v rozhovoru pro INFO.CZ analytik Ian Brzezinski, syn slavného poradce amerických prezidentů Zbigniewa Brzezinského. Naopak Trump, i když je jeho rétorika přinejmenším matoucí a není tak sympatický, se postavil Rusku a ukazuje na rozdíl od Obamy připravenost před ním bránit země NATO a Evropu, konstatuje Brzezinski.

Tvrdíte, že současný americký prezident Donald Trump toho udělal pro bezpečnost Evropy více než jeho předchůdce Barack Obama. Proč? V médiích se přece stále objevují zprávy, že se Trump chce dohodnout s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, což by pro Evropu nevěštilo nic dobrého.

Donald Trump je pro Evropu mnohem lepší než Barack Obama. Souhlasím s tím, že Trumpova rétorika je problém a vydává matoucí signály, pokud jde o závazky Spojených států vůči Evropě. Nebo že jeho politika pokud jde o zamezení klimatické změně, kde odstoupil od smlouvy omezující emise, je nesympatická. Ale pokud jde o transatlantické vztahy, mohu s jistotou říci, že Trump je prezident, jehož tým oživil americký bezpečnostní závazek vůči Evropě.

Barack Obama věřil v důležité hodnoty, byl to intelektuál, dobrý komunikátor. Ale za jeho prezidentování byl z Evropy stažen tehdy poslední americký tank a odcházely celé jednotky. Snažil se o nápravu vztahů s Ruskem a oslabil vazby s Evropou. Obama byl prezident, jehož politiku definovala jeho snaha vyhnout se konfliktu.

Je něco špatného na snaze vyhnout se konfliktu?

Vůbec ne, není to v jádru špatný cíl. Ale záleží také na vašich protivnících. U Obamy to vnímali, jako že jim tím dává příležitost chovat se tak, jak oni chtějí. Podívejte se na tehdejší odpověď Spojených států na ruskou invazi na Ukrajinu. Někteří lidé ji popisují jako uvážlivou, já bych ji označil za váhavou. Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, nepřišly žádné dramatické manévry vojenských sil USA či velká mobilizace.

Brexit zavaří pracovníkům z EU. Problém s prací v Británii může mít i řada Čechů. Co čekat?

sinfin.digital