Bývala národní hrdinkou, teď je Savčenková obviněná z pokusu o převrat a ve vazbě

ČTK

raz

Ukrajinský soud dnes schválil vazbu pro Nadiju Savčenkovou, donedávna uctívanou národní hrdinku, která nyní čelí obvinění z pokusu o státní převrat. Ve čtvrtek parlament zbavil Savčenkovou imunity, obviněná po oznámení vazby vyhlásila protestní hladovku. Ve vězení bude nejméně dva měsíce.

Generální prokurátor Jurij Lucenko v půli března Savčenkovou obvinil, že připravovala útok na parlament. „Máme nesporné důkazy o tom, že osobně plánovala, verbovala a rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále,“ řekl Lucenko ve sněmovně. Použít během atentátu chtěla podle prokurátora granáty, miny a automatické zbraně.

Savčenková obvinění odmítla. Tvrdila, že věděla o tom, že ji tajná služba SBU sleduje, a tak jí prý schválně podstrčila náčrtek chystaného útoku na parlament. Šlo podle ní z její strany o „surrealistickou politickou provokaci“. Jakmile oznámila svou prezidentskou kandidaturu, stala se prý pro úřady nebezpečnou. "Ukrajinská vláda je stejně zločinná jako ruská," řekla soudcům.

Velitel doněckého batalionu zazářil v X Faktoru. Jezdí ve škodovce a obdivuje Zemana

sinfin.digital