Egypt jako vzor. Zastavil lodě pašeráků a vyhlíží odměnu od EU, na lidská práva se zapomnělo

Marek Hudema

Egyptu se podařilo zastavit odjezdy lodí s migranty mířícími do Evropy. Může se stát vzorem pro další africké státy – takto ve čtvrtek na neformálním summitu osmadvacítky v Salcburku chválil zemi rakouský kancléř Sebastian Kurz. Evropská unie Káhiře na oplátku nabídne ekonomické výhody. Jedná se ale o gesto, které má i odvrácenou stranu. Jak připomínají aktivisté, egyptský režim porušuje lidská práva svých občanů i běženců a chová se k nim velmi tvrdě.

Egyptu se podařilo omezit odjezdy běženců do té míry, že se podle posledních údajů Mezinárodní organizace pro migraci přes moře do Itálie a Řecka letos dostaly pouhé desítky lidí. Přitom v Egyptě je přes 217 tisíc registrovaných uprchlíků, z toho přes 90 tisíc Syřanů. Mnozí další jsou v zemi nelegálně.

Egyptské úřady zabraňují běžencům v odjezdu, podnikají razie proti pašerákům a někdy při tom uprchlíky třeba i okrádají. Navíc v zemi může být téměř kdokoliv zadržen – armáda vybudovala rozsáhlý systém vězení, kde drží lidi bez obvinění – a podle organizace Amnesty International jsou v Egyptě celkově porušována lidská práva.

Podobá se to situaci v Libyi za vlády plukovníka Muammara Kaddáffího, zejména v letech 2006–2011, uvádí opoziční egyptský internetový server Mada Masr. Popisuje, jak tehdy Libye zadržovala tisíce uprchlíků a jak zároveň dostávala podporu z Evropské unie. Kaddáffí totiž vyhrožoval Evropě, že jinak migranty pustí dál.

ANALÝZA: Proč nelze vozit zachráněné migranty do Libye? A co hrozí Itálii, pokud si postaví hlavu?

sinfin.digital