Francouzi vidí v přeměně aut na elektromobily byznys, Češi musí za výměnou do ciziny

rok

Milujete své auto a bojíte se, že ho ekologická omezení za chvíli vytlačí ze silnic? Jedna možnost tu je, přeměnit ho v elektromobil. Zatím je to sice drahé a spíše pro automobilové nadšence, v budoucnu se to ale může změnit. Francouzské start-upy už plánují vytvořit z okrajové aktivity výnosný byznys.

Čtyřicátník Arnaud Pigounides miluje stará auta. Když si během pobytu v Kalifornii přestavěl menší Porsche na elektromobil, dostal francouzský podnikatel nápad na zajímavý byznys – přeměnu aut se spalovacími motory na elektrická. Doma za tímto účelem založil start-upovou formu Retrofuture, brzy ale narazil na problém: „Homologace přestavěných automobilů je nyní ve Francii prakticky nemožná,“ řekl deníku Les Échos.

„Rozhodl jsem se proto pracovat na právní úpravě,“ vypráví s tím, že letos v lednu založil asociaci firem se stejným cílem. Start-upů, které se snaží o přeměnu starších vozů na elektromobily, totiž funguje celá řada: Transition-One, Carwattm, Ian Motion, Brouzils Auto nebo OscarLab. Pigounidesovi se podařilo přesvědčit ministerstvo dopravy, aby se tématem začalo zabývat, a výsledkem je návrh nové vyhlášky, která by měla celý proces homologace zjednodušit. Podnikatel doufá, že se ji podaří schválit do konce letošního roku.

Půr: Začátek konce elektromobility. Úspěch Porsche ukazuje její zvrhlost, vzniká ekošlechta

sinfin.digital