Generace mladých Rusů nic jiného než Putina nezažila. Proč se mu ji nedaří oslovit?

Celá jedna generace v současném Rusku vyrostla, aniž by zažila něco jiného než vládu Vladimira Putina. Mladí lidé přibližně do 25 let věku si prostě nikoho jiného v čele státu nepamatují. Nic na tom nezměnilo ani čtyřleté intermezzo Dmitrije Medveděva, za jehož prezidentství o faktickém rozložení moci nebylo pochyb. Putinův režim to ovšem staví do delikátní situace: S mladými Rusy je nutné komunikovat, což pro něj není tak jednoduché a nedaří se mu to.

Vladimir Putin vsadil po nástupu k moci na kontrast mezi jeho vládou stability a slíbeného blahobytu na jedné straně a devadesátými lety na straně druhé – tedy dobou zkázy, propadu a chaosu. Prosté srovnání mladého „sportovce“ Putina s často opilým a nemocným Borisem Jelcinem tomu pomáhalo a dlouho fungovalo. Ostatně, vládce Ruska odkaz na devadesátá léta coby důkaz své nepostradatelnosti tu a tam úspěšné používá dodnes.

Přesto je tu potenciálně sílící problém: Pro současné mladé Rusy už toto srovnání mnohdy není zajímavé a zkrátka na ně nefunguje. První komplikace spočívá už ve faktu, že Putinovi bude v říjnu 67 let. Image „mladého“ prezidenta může navzdory všem snahám držet jen těžko. Samozřejmě, lepší životospráva, kvalitnější zdravotní péče atd. se podepisují na tom, že nemá takové problémy, jako měl Jelcin v jeho věku (ten odstoupil z prezidentského úřadu v 68 letech), ovšem fyzický stav prezidenta je v tomto směru jen jedním z aspektů.

Kunštát: Duo Zeman-Babiš připravuje půdu pro ústavní i hodnotovou kontrarevoluci

sinfin.digital