Írán rozsévající smrt, pochvala pro Kima a závislost Němců na Rusku. To podstatné z Trumpova projevu v OSN

ČTK

lup

Americký prezident v projevu k Valnému shromáždění OSN udeřil na íránské vůdce a naopak chválil severokorejského diktátora Kim Čong-una, se kterým v uplynulých měsících našel společnou řeč. Kritizovaný Írán a také Venezuela budou čelit novým americkým sankcím.

Írán rozsévá smrt

Íránští vůdci rozsévají chaos, smrt a destrukci a ostatní země by se měly podílet na izolaci íránského režimu, prohlásil v OSN Trump. Spojené státy podle něho proti Teheránu zavedou další sankce. 

Šéf Bílého domu dnes ve zjevné narážce na íránské vojenské aktivity v Jemenu či Sýrii prohlásil, že Írán "nerespektuje své sousedy, hranice ani svrchovaná práva národů". Vůdci blízkovýchodní teokracie, kterou nazval "zkorumpovanou diktaturou", podle něho zbídačují i vlastní národ. Další země by proto neměly trvat na "hrozné jaderné dohodě z roku 2015", ale měly by se připojit ke snaze o naprostou izolaci režimu v Teheránu.

USA letos odstoupily od dohody velmocí s Íránem, který výměnou za zmírnění sankcí omezil svůj jaderný program. Další signatářské země se úmluvu snaží udržet při životě.

Brexit zavaří pracovníkům z EU. Problém s prací v Británii může mít i řada Čechů. Co čekat?

sinfin.digital