Jak mírotvůrce Trump vyvolal novou válku. V arabském světě to vře a hrozí násilí

Jitka Jeníková

V Izraeli došlo podle očekávání k protestům, které si už stihly vyžádat první zraněné. Do ulic nejen Jeruzaléma, ale i na Západním břehu a v Gaze vyšly tisíce lidí, kteří protestovali proti rozhodnutí Spojených států vyhlásit Jeruzalém za hlavní město Izraele. Na Západním břehu bylo po střetu s izraelskými bezpečnostními složkami zraněno údajně 49 osob, přičemž 16 jich muselo být převezeno k ošetření v nemocnici.

Když se před pád dny objevily první nesmělé zprávy o tom, že by americký prezident mohl jménem své země uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, málokdo tomu věřil. Většina soudných jedinců to považovala za plácnutí do vody, za snahu upoutat pozornost, za něco, co mu „ti kolem něj“ nedovolí. Když ve středu Donald Trump jménem Spojených států uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, nemohli mnozí uvěřit vlastním očím a uším – Izraelci nadšením, (nejen) celý islámský svět šokem. Arabský tisk zachvátila vlna kritiky.

Webové stránky všech arabských zpravodajských serverů bez rozdílu se teď věnují aktuálním událostem v Izraeli. Bez mála sto let trvající konflikt, který už většinou nikoho nijak zvlášť nezajímá, se teď v plné síle vrátil na čelní místa a dokázal dokonce odstrčit i vraždu bývalého jemenského prezidenta, jež dosud dominovala. A stačilo málo: aby se Trump rozhodl, že nejlepší cestou k míru je naštvat zhruba 1,5 miliardy lidí. Je ovšem možné, že si jen plete slovo mír a válka, pak by totiž jeho jednání dávalo mnohem větší smysl.

Česko uznalo Jeruzalém jako hlavní město Izraele, píší tamní média. Jak je to doopravdy?

sinfin.digital