Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

„Jeho oběť pomohla zachránit národ." Francie se loučí se strážníkem, který se nechal vyměnit za rukojmí

„Jeho oběť pomohla zachránit národ." Francie se loučí se strážníkem, který se nechal vyměnit za rukojmí

V jihofrancouzském městě Trèbes se dnes uskutečnila mše na památku hrdinného četníka Arnauda Beltramea a dalších tří obětí pátečního teroristického útoku. Místní obyvatelé rovněž přinášeli květiny před vchod do supermarketu, kde radikál hlásící se k Islámskému státu držel rukojmí, uvedla agentura AP.

Mši v Trèbes sloužil Alain Planet, biskup z nedalekého středověkého města Carcassonne. Do kostela se vypravili přeživší i rodiny obětí, přítomni byli rovněž zástupci místní muslimské komunity. V první řadě seděla manažerka supermarketu spolu se svým manželem, starostou města. Biskup Planet ve své řeči ocenil hrdinský čin četníka a uvedl, že jeho „oběť pomohla zachránit národ“. Jak dodal, Beltrame prokázal „mimořádnou obětavost“.

Útočník Radouane Lakdim pocházející z Maroka nejprve v Carcassonne ukradl automobil, zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí.

Policistům se z obchodu podařilo část lidí dostat, jednu ženu ale Lakdim použil jako svůj lidský štít. Právě tehdy se Arnaud Beltrame nabídl, že se s ženou vymění. Když se tak stalo, nechal na stole zapnutý mobilní telefon, aby policisté venku mohli sledovat situaci uvnitř. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do obchodu. Útočníka usmrtila, zraněn byl ale i Beltrame a později svým zraněním podlehl. Jak uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron, Beltrame „zemřel jako hrdina“ a zaslouží „si respekt a obdiv celého národa“.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1