Kiskovo NE nové vládě: Slovenská opozice jásá, chystají se další velké demonstrace

ČTK

pav

Největší slovenské opoziční strany uvítaly rozhodnutí prezidenta Andreje Kisky, který odmítl navrhované složení nové vlády. Lídři dosavadní koalice, která se po demisi premiéra Roberta Fica dohodla na vytvoření nového kabinetu, rozhodnutí hlavy státu zatím nekomentovali. V pátek budou pokračovat protivládní demonstrace, které byly v uplynulých dvou týdnech největšími protesty v zemi od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

"Krok pana prezidenta považujeme za výjimečný ve výjimečné situaci. Rozumíme tomu, že odmítl jmenovat vládu, ve které má být nástupcem (ministra vnitra) Roberta Kaliňáka jeho kamarád," uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

Kiska před novináři dnes naznačil, že mu vadí návrh, aby Kaliňáka na postu ministra vnitra vystřídal syn známého zpěváka a lídra kapely Elán Jozef Ráž mladší, který se v minulosti například nechal fotografovat s Kaliňákem a dalšími lidmi na společné oslavě. Kaliňák dlouhodobě čelil tlaku na rezignaci. Nová vláda podle Kisky musí přesvědčit veřejnost, že zajistí nestranné a nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která v zemi vyvolala politickou krizi.

sinfin.digital