Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Kyjev zveřejnil seznam osob zadržovaných Ruskem. Chce provést výměnu za vězněné Rusy

Kyjev zveřejnil seznam osob zadržovaných Ruskem. Chce provést výměnu za vězněné Rusy

Ukrajinské vedení dnes zveřejnilo seznam osob zadržovaných Ruskem nebo proruskými separatisty, které má Kyjev v úmyslu vyměnit za Rusy vězněné na Ukrajině. Oznámila to agentura Unian. První místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková na tiskové konferenci v Kyjevě řekla, že z každé strany jde o 23 osob. Ukrajina mimo jiné žádá vydání režiséra Oleha Sencova nebo novináře Romana Suščenka.

Propuštění zajatců uložila účastníkům donbaského konfliktu už mírová dohoda z Minsku z roku 2015, zatím se ale podařilo osvobodit touto cestou jen nevelký počet lidí. V poslední době se ve výměně zajatců výrazně angažují ombudsmanky obou zemí Ljudmyla Denisovová a Taťjana Moskalkovová. I jejich úsilí ovšem naráží na značné problémy.

Heraščenková dnes novinářům řekla, že Kyjev je připraven propustit v rámci výměny osoby odsouzené na Ukrajině za údajné teroristické akce v Oděse, Charkově, Kyjevě, Chersonu a Ternopilu nebo zatčené během vojenských operací v Donbasu. Výměnou žádá mimo jiné osvobození Sencova, který si odpykává trest 20 let vězení za údajné teroristické akce na Krymu, nebo Suščenka, odsouzeného k 12 letům za údajnou špionáž.

Z informací ukrajinského tisku vyplývá, že odsouzené osoby by formálně byly druhé straně vydány k odpykání zbytku trestu ve vlasti. Nikdo ale nepochybuje o tom, že výměna by znamenala pro každého z nich svobodu.

Zda k výměně ve formátu „23 za 23“ dojde, není jasné. Agentura TASS dnes oznámila, že ruská ombudsmanka Moskalkovová odmítla návrh Kyjeva s odvoláním na byrokratické překážky. Není prý například jasné, zda někteří z vězňů jsou Rusové nebo Ukrajinci, protože vlastní pasy obou zemí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1