Masakr na jihu Sýrie: Atentátníci Islámského státu zabili více než 200 lidí

ČTK

mst

Na více než 200 mrtvých vystoupila bilance dnešní série koordinovaných útoků v jihosyrském městě Suvajda a okolních vesnicích. S odkazem na sdělení místních zdravotníků o tom informovaly agentury AP a Reuters. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v zemi dlouhodobě monitoruje, při útocích zahynulo 183 civilistů a příslušníků místních milic. K útokům, na nichž se podíleli čtyři sebevražední útočníci ve městě Suvajda a skupiny ozbrojenců, kteří napadli okolní vesnice, se přihlásil samozvaný Islámský stát (IS).

V provincii Suvajda, kde stejnojmenné město leží, jde o nejkrvavější útoky od začátku syrského konfliktu od roku 2011 a celkově jde o jednu z nejhorších bilancí násilí v rámci války v Sýrii. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Agentura Reuters s odkazem na sdělení šéfa zdravotnictví v provincii Suvajda napsala, že o život přišlo 215 lidí. V rozhovoru s AP mezitím místní zdravotník Hasan Umar uvedl, že dnešní útoky IS si vyžádaly životy 204 lidí a dalších 180 lidí bylo zraněno. Mezi mrtvými byli podle něj i civilisté, kteří se rozhodli před IS bránit své vesnice. Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že o život přišlo 89 civilistů, 94 příslušníků místních milic a 45 členů IS.

Nebojte se migrantů, Evropa už se poučila, neziskovky teď budou klíčové, tvrdí Jan Schroth

sinfin.digital