Masakr ve škole na Krymu: Vše vybouchlo, viděla jsem stříkat krev, vylíčila otřesená studentka

ČTK

urm

luš

Devatenáct mrtvých si vyžádala dnešní střelba a následný výbuch na střední odborné škole v Kerči na Krymu. Podle policie je tragédie dílem osmnáctiletého studenta čtvrtého ročníku Vladislava Rosljakova. O motivu se zatím jen spekuluje. Do nemocnic bylo převezeno 52 mladých lidí, 16 z nich podle lékařů bojuje o život. Úřady nejdřív incident označily za teroristický útok, poté ho překvalifikovaly na hromadnou vraždu.

Podomácku zhotovená bomba naplněná hřebíky a šrouby podle vyšetřovatelů explodovala ve školní jídelně, když útočníkovi v brokovnici došly náboje. Podle nepotvrzených zpráv byl Rosljakov legálním držitelem lovecké pušky. Trestán nikdy nebyl.

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. „Jeho mrtvé tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy,“ uvedla policejní mluvčí.

Motivy činu nejsou jasné. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,“ řekl listu RBK nejmenovaný studentův známý. Podle jiné verze Rosljakov přišel do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho lásku. Rosljakov údajně nebyl ve styku s extremisty.

Pokud si svět myslí, že Krym je daleko, mýlí se. Sankce je třeba zpřísnit, říká pro INFO.CZ Umerov

sinfin.digital