Moldavsko volí parlament, tématem voleb je korupce i proevropské směřování země

ČTK

V jedné z nejchudších evropských zemí Moldavsku si dnes více než tři miliony oprávněných voličů volí nový parlament. V sázce je proevropské směřování země, voliči však řeší hlavně korupci. Volební kampaň byla letos mimořádně špinavá.

Proti sobě stojí prozápadní politická formace v čele se současnou vládnoucí proevropskou Demokratickou stranou a proruští socialisté podporovaní prezidentem Igorem Dodonem. Třetí největší politickou silou je proevropský opoziční blok ACUM, který kvůli údajné zkorumpovanosti odmítá jak současnou vládu, tak i prokremelskou opozici. Podle průzkumů veřejného mínění je poměr sil mezi oběma hlavními tábory zhruba vyrovnaný a vítězné straně se bude složitě skládat vládní většina.

V parlamentu postsovětského státu mezi Ukrajinou a Rumunskem usedne 101 poslanců. Hlasuje se podle nového volebního zákona, podle kterého se vedle stran s jejich seznamy kandidátů volí i přímí kandidáti. Současně se koná i referendum, ve kterém mohou občané rozhodnout, zda by parlament neměl mít místo současných 101 poslanců pouze 61. Hlasování skončí ve 20:00 SEČ, výsledky se čekají v pondělí.

Volební kampaň byla podle pozorovatelů mimořádně špinavá. Jejím ústředním tématem byla korupce, která je podle průzkumů viděna jako nejpalčivější problém země. Opozice kritizovala vládnoucí stranu za rozsáhlé zneužívání státních prostředků, vláda se snažila poukazovat na ruské vměšování do předvolební kampaně a přímou podporu proruských stran.

sinfin.digital