Nebezpečná zbraň Ruska proti Západu: Hackeři se nabourali do elektráren, mohou je vyřadit z provozu

luš

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA ve čtvrtek zveřejnilo zprávu, v níž uvádí, že ruští hackeři útočí na kriticky důležitou americkou i evropskou infrastrukturu - na jaderné elektrárny či vodárenské a energetické systémy. Podle bezpečnostních expertů se ukazuje, že by Rusko mohlo mít v případném konfliktu se Západem v rukách silné trumfy, když by bylo schopno sabotovat či úplně vyřadit z provozu klíčové elektrárny. 

Informace o útocích na americké elektrárny se v médiích objevily už loni v červenci. Už tehdy se spekulovalo, že za nimi stojí Rusové, ale oficiální potvrzení přišlo až nyní. Hackeři tehdy pronikli do tuctu elektráren, včetně kansaské jaderné elektrárny Wolf Creek. 

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvádí, že přinejmenším od března 2016 ruští hackeři útočí na kriticky důležitou americkou infrastrukturu, na energetické, jaderné, vodárenské, obchodní a výrobní objekty. V uplynulých měsících se jim dokonce povedlo dostat se do části amerického energetického sektoru. Nabourali se do přístrojů, z nichž se lze dostat do řídících systémů elektráren. Podle ministerstva byli hackeři vypuzeni a nikdy nezašli tak daleko, aby tyto řídíci systémy sabotovali nebo úplně vyřadili z provozu. 

Peklo jménem Sýrie: Sedm let války bez světla na konci tunelu

sinfin.digital