Netanjahuovo prvenství: Obviněn z korupce jako první úřadující premiér Izraele. Co bude dál?

Pavel Novotný

Poprvé v dějinách Izraele je jeho úřadující premiér obviněn z trestných činů, za které mu hrozí mnohaleté tresty vězení. Benjamin „Bibi“ Netanjahu svoji roli ve třech kauzách odmítá s tím, že právě proběhl „pokus o převrat“. Naopak pohrozil, že je třeba začít „vyšetřovat vyšetřovatele“. Toto vše se odehrává sotva hodiny poté, co ztroskotalo další kolo rozhovorů o vládě široké koalice a židovský stát směřuje k již třetím volbám v řádu měsíců.

„Toto je těžký a chmurný den. Právě jsem oznámil právníkům premiéra Benjamina Netanjahua, že proti němu vznáším obvinění ve třech případech. Což je smutné nejen pro mě osobně, ale i pro celou zemi,“ prohlásil včera v nezvykle dramatické řeči generální prokurátor Avichaj Mandelbit, jehož vystoupení zaznamenala třeba i stanice Aruc Ševa. Žalobce konstatoval, že ho k takovému postupu zavazuje zákon, nad kterým nestojí žádný občan země. A že spravedlnost nesmí být součástí, či dokonce nástrojem politického boje.

Nejde o překvapivý krok: Mandelbit jej ohlásil už před mnoha měsíci s tím, že hodlá nejdéle sloužícího šéfa vlády v dějinách židovského státu obvinit ve třech na sobě nezávislých kauzách z podvodu, podplácení a zneužití důvěry. Za tyto trestné činy mu hrozí až deset let (korupce), respektive tři roky.

Konec přátelství. Řev Sáry Netanjahuové nevydrželi ani skalní příznivci pravice

sinfin.digital