Odvrácená tvář brazilského Ria: V policií ovládané favele je smrt na denním pořádku

Lucie Bednárová

Má pověst klidné favely, jak se v Brazílii označují chudinské čtvrti. I přesto místním obyvatelům hrozí smrt, pokud se dopustí nějakého přestupku. Třetí největší favelu v brazilském Rio de Janeiro neovládají kriminální gangy a překupníci drog jako jiná podobná místa ve městě, ale policie a lidé napojení na bezpečnostní složky a milice.

Když opustila malé městečko na severovýchodě Brazílie, neváhala ani minutu. Jasným cílem, kam mířily kroky snad všech lidí, které znala a kteří se rozhodli odejít za vidinou lepšího života, bylo Rio de Janeiro. Druhé nejlidnatější město Brazílie (po Sao Paulu) už od nepaměti lákalo začínající umělce, obchodníky, ale i obyčejné lidi, kteří pouze toužili po snazším životě, než jaký nabízely chudé státy na úplně odlehlé straně země.

Zélia (smyšlené jméno) věděla, že město sice nabízí nesrovnatelné možnosti, ale zároveň je jedním z nejnebezpečnějších v zemi. Rozhodla se usadit ve čtvrti Rio das Pedras, která se nachází v ještě přijatelné vzdálenosti od centra a která se dlouhou dobu těšila pověsti klidné části celého města.

Neštěstí v brazilském dole je ekologický zločin. Trpět budou lidé i příroda na celém světě

sinfin.digital