Pomohl Google Hillary Clintonové ve volbách? Trumpovo obvinění je relevantní, ale přehnané

Donald Trump se na svém Twitteru zaradoval z odhalení, že podle studie projednané v americkém Senátu měl Google ovlivňovat výsledky vyhledávání tak, aby pomohl Hillary Clintonové k zisku až šestnácti milionů hlasů v prezidentských volbách v roce 2016. Z toho dovozuje, že nebýt Googlu, bylo by jeho vítězství o poznání drtivější.

Od amerických prezidentských voleb v listopadu uplynou tři roky a Spojené státy žijí přípravami na volby v nadcházejícím roce. Přesto Donalda Trumpa neomrzelo vracet se k volebnímu souboji s Hillary Clintonovou. Naposledy tak učinil v tomto týdnu, když na twitteru odkazoval na závěry studie projednané v senátním podvýboru pro spravedlnost s tím, že potvrzuje, že nebýt Googlu, mohl ve volbách Clintonovou porazit s ještě přesvědčivějším výsledkem.

Podle Trumpa studie poukazuje na skutečnost, že největší internetový vyhledávač manipuloval s výsledky vyhledávání tak, že upřednostňoval informace stranící Clintonové, čímž mělo dojít k ovlivnění až šestnácti milionů voličů. Clintonová ve volbách sice získala o téměř tři miliony hlasů více, nicméně k výhře jí to nestačilo kvůli specifickému systému volitelů, ve kterém Trump zvítězil v poměru 304:227.

Je ale realita skutečně taková, že Hillary Clintonová obdržela díky Googlu o miliony hlasů více? Ano i ne. Respektive studie ukazuje manipulaci ze strany Googlu, nicméně činit z ní závěry o tom, kolik voličů díky této manipulaci Clintonovou volilo, není zdaleka tak jednoduché. Navíc Trumpem tvrzených šestnáct milionů odhadům studie už vůbec neodpovídá.

Šikana těhotných žen v Googlu? Zaměstnankyně obvinila společnost z diskriminace

sinfin.digital