PŘEHLEDNĚ: Ostrá zkouška pro vztah Trumpa s Putinem. Vyhrotí USA sankce vůči Rusku?

Adam Kotrbatý

Spojené státy uvalí na Rusko sankce kvůli březnovému pokusu otrávit dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Platit začnou 22. srpna. Pokud Moskva navíc během tří měsíců neumožní inspektorům ověřit, že přestala vyrábět chemické a biologické zbraně, mohou Američané přistoupit k ještě tvrdším restrikcím. V čem by spočívaly? A jakou hru nyní hraje prezident Donald Trump, který se ještě nedávno snažil o restart americko-ruských vztahů?

Co USA udělaly a proč nyní?

Spojené státy formálně uznaly, že za útokem na Skripalovy stálo Rusko. Představitelé administrativy upozorňují, že nemají na stole žádné nové skutečnosti, jen přijali závěry britského vyšetřování. Na základě zákona z roku 1991 musí vláda USA zavést sankce, pokud usoudí, že nějaká země použila chemické nebo biologické zbraně a porušila tím mezinárodní právo. V minulosti Američané podobně sankcionovali Sýrii nebo Severní Koreu.

Zajímavé na celém příběhu je, že dotaz, zda se Skripalovy pokusilo otrávit právě Rusko, vznesl Kongres směrem k administrativě už v březnu. Ačkoli má vláda na odpověď dvouměsíční lhůtu, zákonodárci se jí nedočkali. Na konci července tak republikánský předseda sněmovního zahraničního výboru Ed Royce urgoval věc přímo u Trumpa.

Proč Kongres čekal tak dlouho, je otázkou. Stejně jako to, co ho vyprovokovalo k akci. Nabízí se ale vysvětlení, že situaci mohl eskalovat červencový summit Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, na němž šéf Bílého domu vystupoval k Rusku velice vstřícně, a dokonce zpochybňoval závěry amerických tajných služeb. Za měkký postup k Putinovi schytal Trump kritiku i od části republikánů.

USA považují otravu Skripala za útok chemickou zbraní. Na Rusko uvalí nové sankce

sinfin.digital