Radikálnější a více socialistická. Mladí demokraté v USA osnují plán na ovládnutí strany

Adam Kotrbatý

V primárkách se jim podařilo zaskočit protřelé matadory, část z nich uspěla i v listopadových volbách. Omlazené progresivní křídlo Demokratické strany chce nyní převzít odpovědnost za celou partaj a posunout ji více doleva. Šéfkou Sněmovny reprezentantů se sice ještě stane 78letá Nancy Pelosiová, nováčci ale už spřádají plány, jak lidi, jako je ona, příště už vůbec nepustit do voleb.

Pelosiová může být prvním člověkem od roku 1955, kterému se podaří vrátit do čela dolní komory po vynucené pauze způsobené ztrátou většiny. Demokratická kongresmanka vedla sněmovnu v letech 2007–2011, aby ji posléze vystřídali republikáni John Boehner a Paul Ryan. Pelosiová v případě úspěchu vyrovná Sama Rayburna, jehož sněmovna ve zmíněném roce 1955 zvolila v jeho 78 letech.

Právě věk a politické zkušenosti ale jako by u demokratů byly čím dál více problematické. Pelosiová je sama o sobě kontroverzní postavou, kterou před volbami opakovaně kritizoval prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu ale nyní uznal její kvality a nabídl, že jí v případě nouze pomůže sehnat republikánské hlasy. Paradoxně tak Pelosiová nečelí útokům z republikánských řad, ale od „vlastních“ demokratů.

KSČM se uvelebila za hesly, že její priority plní vláda. Chce to tlak zleva, burcuje komunista Skála

sinfin.digital