Rakouský experiment pro čistší planetu. Strana chce lidem platit za to, že nevyhodí staré věci

Rakouští sociální demokraté před volbami stavějí na hlavu princip známý v Česku jako šrotovné. Lidem naopak chtějí platit za to, že své staré spotřebiče nevyhodí, ale nechají je opravit. I když podobných nápadů na „záchranu klimatu“ přibývá jako hub po dešti, rakouský model je přece jen v mnoha ohledech ojedinělý.

Navrhovaná „prémie za opravu“ totiž, s nadsázkou řečeno, útočí na samotnou podstatu konzumního způsobu života. Může společnost fungovat a bohatnout, aniž by lidé vyhazovali staré a nakupovali stále nové věci? Odpověď na tuto otázku by mohly dát nadcházejí parlamentní volby v Rakousku. Sociální demokracie (SPÖ) vůbec poprvé nabízí voličům opak takzvaného šrotovného. Místo toho, aby stát dával lidem příspěvek za to, že se zbaví staré ledničky nebo televize a koupí si novou, připlatí státní kasa těm, kdo budou udržovat staré věci stále v chodu. 

„Tato prémie by měla sloužit k tomu, aby si člověk nechal opravit pračku u elektrikáře na rohu místo toho, aby ji vyhodil,“ píše se v programu SPÖ. Sociální demokraté si od takové státní podpory slibují nejen zvýšení zaměstnanosti v takzvané lokální ekonomice, ale také – a to zejména – účinné opatření v boji za snižování emisí skleníkových plynů. „Opravovat místo vyhazovat,“ píše se dále v programu před volbami, které se budou konat 29. září.

Palička: SUV – auto zabiják. A co zakážeme příště?

sinfin.digital