Rwandská genocida byla efektivnější než nacistická a hrozí znovu, říká soudce Fremr

Jan Januš

Místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr v minulosti soudil některé případy rwandské genocidy. K té došlo v roce 1994, kdy během tohoto běsnění zemřelo za 100 dnů na 800 tisíc lidí. „Stěžejními pachateli genocidy byli Hutuové, ale ani Tutsiové neměli úplně čisté ruce. Jejich činy se na mezinárodní úrovni nikdy nezačaly stíhat, asi tři řešila rwandská justice, ale padly tam velmi mírné tresty. Nelze vyloučit, že to někteří Hutuové vnímají jako nespravedlnost a myslí na odplatu,“ říká Robert Fremr v druhé části rozhovoru, který INFO.CZ poskytl u příležitosti ocenění Právník roku v oblasti trestního práva.

Před svým nástupem k Mezinárodnímu trestnímu soudu jste působil u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. Ovlivňuje rwandská genocida, k níž došlo v roce 1994, stále současnou Afriku?

Nejen Afriku, ale věřím, že celý svět. Rwandské genocidě padlo během 100 dní za oběť 800 tisíc životů. Byla tak efektivnější, ač to slovo zní hrozně, než ta nacistická nebo rudokhmerská. Mezinárodní společenství včasný zásah prováhalo, velmi sebekriticky se k tomu vyjádřil prezident Clinton i další státníci. Díky tomu ale poté Rwanda získala velkou světovou podporu. A země ji velmi efektivně využívá.

Ve Rwandě jsem byl několikrát a je tam vidět velký rozdíl oproti jiným africkým státům. Panuje tam pořádek, bezpečí, vzrůstá vzdělanost. Žáci ve školách dostávají od státu zdarma tablety. Dochází k velké emancipaci žen, v parlamentu jich zasedá více než mužů. Přitom dříve ani nesměly dědit majetek, stát je tak emancipoval i právně.

Sýrie se nejspíš k soudu nedostane, selektivní spravedlnost je ale špatně, říká soudce Fremr

sinfin.digital