Saúdský princ vyrazil na Východ, kde ho kvůli vraždě nepeskují. A rádi vidí jeho peníze

Pavel Novotný

Na cestu do nejlidnatějších zemí světa se vydal s kapsou plnou peněz, respektive investic. Jen v Pákistánu slíbil odložit asi 20 miliard dolarů, v přepočtu přes 456 miliard korun. Odsud pak saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán – známý i jako MBS – poputuje ještě do Indie a Číny. Podle analytiků se princ vydal na Východ poté, co není zcela vítán na Západě, který ho kritizuje za brutální vraždu nepohodlného novináře i lví podíl na humanitární krizi v Jemenu.

Na vojenském letišti, hned za červeným kobercem, stáli seřazení nejdůležitější politici Pákistánu. Šéfa všemocné armády nevyjímaje. Zazněly oslavné výstřely. A zdravice. „Naše vztahy se Saúdskou Arábií jsou nyní nejlepší v dějinách,“ nechal se podle agentury AFP slyšet pákistánský premiér Imran Chán.

Právě bývalý pákistánský playboy a veleúspěšný kapitán národní kriketové reprezentace patří k nejvěrnějším mezinárodním spojencům sebestředného saúdského monarchy. Prokázal to i loni v říjnu, kdy na rozdíl od jiných politiků nezaváhal a osobně vyrazil do Saúdské Arábie na investiční konferenci. Tedy ambiciózní akci rijádské vlády, kterou ovšem mnozí světoví politici bojkotovali kvůli vraždě opozičního publicisty Džamála Chášukdžího.

Ohromný byznys s akciemi saúdského ropného pokladu se ruší. Dostal princ výchovný pohlavek?

sinfin.digital