Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Sebevražda, teroristé, Mayová. Ruská propaganda ukazuje na možné viníky v kauze Skripal

Sebevražda, teroristé, Mayová. Ruská propaganda ukazuje na možné viníky v kauze Skripal

Velká Británie v kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala jednoznačně ukázala na Rusko. Evropa závěry britských vyšetřovatelů a politiků jednohlasně podpořila, ruská média ale jakoby se řídila radou Miroslava Plzáka: zatloukat, zatloukat, zatloukat. V zemi tak nyní kolují řady dezinformačních zpráv o tom, kdo za pokusem o vraždu bývalého ruského agenta stojí. Všechny tyto zprávy mají společnou jednu věc: nikdy neukazují na matičku Rus, informuje evropský úřad pro boj s ruskou propagandou EU vs Desinfo.  

Za smrt Skripala je zodpovědná Velká Británie, která tak chce v zemi vyvolat protiruské nálady (První kanál)

Zodpovědná za smrt bývalého agenta je Ukrajina, která chce svalit vinu na Rusko (První kanál)

Skripala otrávily USA, které tak chtějí destabilizovat světový mír pořádek (První kanál)

Za útokem stojí Theresa Mayová, protože je to kamarádka ředitelky CIA Giny Haspelové (Zvezda)

Šlo o sebevraždu (První kanál)

Náhodné předávkování. Tak k otravě došlo (RIA Novosti)

Za incidentem stojí náhodné vystavení Skripala nebezpečným látkám v britském výzkumném zařízení Porton Down (televizní kanál Rusko 24)

Za otravu je zodpovědná Skripalova budoucí tchýně (web Moskevský Komsomolets, mk.ru)

Velká Británie využívá tento případ k tomu, aby odvrátila pozornost od jednání o Brexitu (ministr zahraničí Sergej Lavrov)

Za otravou Skripala stojí teroristé (mluvčí ruského ministerstva zahraničí)

Skripala otrávil americko-britský finančník Bill Browder (První kanál)

Za smrt bývalého agenta je zodpovědný dron (Zvezda, ruské ministerstvo obrany)

Skripal byl pašerák chemických zbraní (noviny Pravda)

Západ využívá Skripalův případ k tomu, aby odvrátil pozornost od ruských vojenských útoků v Sýrii (mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí)

Výzkumné zařízení Porton Down provádělo nelegální testy na lidech a lže o tom, že nevyrábí látku novičok (RT)

Útok je dílem ruské opozice, která se tak snaží podkopat pozici Vladimira Putina (státní televize)

Rusko zničilo všechny svoje zásoby novičoku (Sputnik)

Rusko novičok nikdy nevyrábělo (Interfax)

Pouze tři státy světa disponují novičokem, Česko, Slovensko a Švédsko (ruské ministerstvo zahraničních věcí)

Neexistuje žádný důkaz, že látka užitá k otrávení Skripala byl novičok. Laboratoře v Porton Down nedokáží látku identifikovat (RT)

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1