Svět se bojí o zdraví čínské ekonomiky. Experti varují, že rok 2019 bude horší než minulý

Marek Hudema

Která ze světových burz si letos vedla nejhůře? Domníváte se, že to byly Spojené státy, o jejichž burzovních propadech se neustále psalo? Nebo snad Evropa, či Rusko? Nikoliv, největší propady zažily čínské akcie. Čínská ekonomika zpomaluje, problémy hospodářství rostou a čínská vláda neví, jak se s tím vypořádat.

Index čínského akciového trhu ztratil podle agentury Bloomberg letos 25 procent své hodnoty a podle listu Financial Times tak přišli letos investoři držící čínské cenné papíry o neuvěřitelných 2,5 bilionu amerických dolarů. Nesvědčí to právě o zdraví čínské ekonomiky, která je podle různých měřítek prvním či druhým největším hospodářstvím na světě, největším světovým vývozcem a zároveň největším světovým trhem spotřebního zboží.

Analytici v této souvislosti připomínají, že čínský hospodářský růst, i když jde stále pro Evropu o neuvěřitelné tempo téměř sedm procent ročně, letos poklesl na nejnižší úroveň od roku 1990. A také to, že v prosinci poklesla průmyslová aktivita a objednávky zboží u čínských podniků, a to jak u těch, které vyvážejí, tak u těch, které vyrábějí zboží pro domácí čínský trh. Oficiální index nákupních manažerů klesl na 49,4 bodu, tedy pod hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Index nákupních manažerů je považován za ukazatel naznačující další vývoj ekonomiky.

Obchodní válka s Čínou je na spadnutí. Bílý dům chce v lednu zakázat výrobky Huawei

sinfin.digital