Trump podepsal vojenský rozpočet, jaký Amerika nepamatuje. Nejnebezpečnější nepřítel je podle něj Čína

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump dnes podepsal rekordní vojenský rozpočet na příští finanční rok ve výši 717 miliard dolarů (přes 16 bilionů korun). Při této příležitosti obhajoval svůj projekt vzniku vesmírných sil a ukázal na Čínu jako na nejnebezpečnějšího soupeře Spojených států.

Podle Trumpa představují výdaje "nejvýznamnější investici" do americké obrany v moderní historii. "Posílíme naši armádu jako nikdy předtím," zdůraznil prezident podle televize CNBC při podpisu příslušného zákona na vojenské základně Fort Drum ve státě New York.

"Věříme, že naši vojáci si zaslouží nástroje, vybavení a prostředky, které vydobyli, když cedili krev, pot a slzy," dodal Trump.

Zákon odhlasovaný v létě americkým kongresem uvolňuje 69 miliard dolarů na probíhající vojenské operace v zámoří, tedy hlavně v Afghánistánu, Sýrii, Iráku a Somálsku. Umožňuje zvýšení platů vojáků v průměru o 2,6 procenta, což je nejvíc za posledních devět let. Díky němu se očekávají rozsáhlé investice do modernizace námořních, pozemních i leteckých sil.

Nebývalá vlna solidarity: Češi už na konto padlých vojáků poslali více než pět milionů korun

sinfin.digital